lørdag 25. april 2015

Nara

Nara ligger bare 1t med lokaltoget fra Osaka, og var Japans første permanente hovedstad. Dette skjedde i 710 og varte bare til 784 da Kyoto tok over. Tidligere byttet de hovedstad når de byttet keiser. Det ligger veldig mange templer og religiøse relikvieskrin i Nara, men de "viktigste" ligger i Nara Park. Det var der vi konsentrerte besøket vårt, for det var nok å se der. I tillegg gikk vi innom bydelen Naramachi som består av stort sett tradisjonelle, japanske hus langs trange gater. Fikk også se inni ett av disse husene som var åpent for publikum. Mye var likt som Samurai-husene vi besøkte i Kakunodate, men det var uansett artig å se.
Fem etasjes pagoda ved Kofukuji-templet i Nara. Den er 50 meter høy og nest høyest i Japan. I dette området hadde vi guide, og lærte litt om ritualer ved tempel-besøk.
Det var hjorter over alt i Nara Parken (ca.1200 stykker totalt ble det opplyst om). De var absolutt ikke redde for turistene, for de var vant til å fa mat fra de.
Ingunn står i kø for å kjøpe is. Hjortene står også i kø for en bit av det turistene kjøper i kiosken.
Hjorter foran den store porten inn til Todaji Tempel.
Den store porten inn til Todaji Tempel i Nara Parken.
Daibutsuden i Todaiji Tempel, hallen med den store Buddhaen inni. Dette er verdens største tre-bygg.
Den store Buddhaen (t.h.) er 15m høy og består av 130kg gull og 437 TONN bronse. Ingen små-kar... De to andre sitter på hver sin side inni Daibutsuden (den store tre-hallen).
To store tre-krigerne og to andre tre-ansikter som ikke hadde noen kropp, inne i den store hallen i Todaji Templet.
Pindola Bharadvaja sitter utenfor Daibutsuden (den store hallen). Dette er en tre-figur som sies å ha magiske, helbredende krefter. Hvis man har plager et eller annet sted på kroppen, skal man først stryke denne figuren på det stedet plagen sitter, og så stryke over stedet på seg selv der plagen sitter. Vi hadde ingen plager denne dagen, så fikk dessverre ikke testa...
Tak-pynt på hus i utkanten av Nara-parken.
Nigatsudo Hallen i Nara-parken.
Fotogen Hjort i Nara-parken.
Hundrevis av slike betong-lanterner sto rundt Kasuga Taisha Shrine i Nara-parken. Og selvfølgelig gikk det Hjort der også :) Koselig med litt dyre-liv blant alt det gamle.
Naramachi Koshi-no-le. Vet ikke helt hva det betyr, men virka som det var navnet på huset eller noe sånt. Det ligger i hvert fall i Naramachi og er et typisk tradisjonelt japansk hus. Det er rektangulært med smal front mot gata. Dette pga beskatninga i gamle dager da man betalte mer skatt jo bredere fasade man hadde mot gata. Derfor ble det bygget langt og smalt innover fra gata istedenfor. Bildet øverst t.h. er kjøkkenet der det er høyt under taket for ventilasjon. Nederst t.v. er oppholdsrommet. Nederst t.h. er det en liten hage "midt inni" huset. Det er rom på alle kanter, men åpent i taket så lys og regn kommer inn. Dette slår våre små norske blomsterpotter i stua...
Det var alt fra Nara. Det blir mange innlegg for tiden, men det får bare bli sånn. Fant ut at det ble mest ryddig på den måten... By for by. Og det blir visst en del byer i Japan :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg igjen en kommentar eller still spørsmål her hvis du har noe på hjertet, så skal vi svare etter beste evne :)