tirsdag 28. april 2015

Nagasaki & Fukuoka

Nagasaki var vår andre A-bomba by med tilhørende minnesmerker og museum. Som i Hiroshima, er også disse stedene det eneste som minner deg på at det har vært en stor katastrofe her. Byen er ellers som de fleste andre byer i Japan bortsett fra at Nagasaki ligger mellom flere fjell og har en havn. Vi brukte Nagasaki som base og reiste herfra til Fukuoka, som er regionshovedstad og en storby med sine 1,5mill innbyggere. At dette var en større by, merka vi på avstandene mellom stedene vi ville se. Det ble noen timer gåing på oss den dagen :)
Bildet er tatt på et overgangsfelt rett utenfor stasjonen i Nagasaki. Hotellet vårt er den rødbrune bygningen helt t.v. i bildet. Veldig behagelig avstand fra transporten vår til og fra. Slike opphøyde overgangsfelt var det mange av her i byen.
Vi hadde egentlig bestilt et vestlig (normalt) rom, men det rommet vi fikk var et røykerom. Følte oss nok innrøkte etter 2min i det rommet, så vi gikk ned igjen og fikk bytta til det eneste de hadde ledig - et japansk rom. Det var egentlig helt topp, siden vi i utgangspunktet har hatt lyst til å teste det for noen netter. Her er det da ikke en stol å oppdrive, og heller ikke seng. Som bildet viser bruker de futon madrass rett på gulvet, og sitter på puter på gulvet ved et lavt bord. Fungerte helt glimrende, selv om beina var litt ugreie etter noen minutter sittende på gulvet... Så har vi prøvd det også :) Hadde litt utfordringer med vannkokeren da det kun sto på japansk på knappene. Man kan jo lure på hvor vanskelig det er å koke vann i en vannkoker, men denne var meget sofistikert, og hadde mange knapper. I tillegg var den så stor at man ikke kunne helle ut vannet av den på vanlig måte, men måtte finne rett knapp å trykke på for å pumpe det ut. Det ble en del trykking, men vi fikk lurt varmt vann ut av den - flere ganger!
Ingunn ved Megane-bashi (brille-brua) i Nagasaki. I elva svømte det Karper i alle farger og størrelser.
Denne hjertesteinen er godt kamuflert i muren som går langs elva i nærheten av Brille-brua. Var ikke lett å få øye på, men vi visste den skulle være her. Må innrømme at vi ikke fant den før vi så noen andre stå der og ta bilder av det...
Et besøk på Nagasaki Atomic Bomb Museum er vel obligatorisk når man er i byen. Som i Hiroshima, hadde de mange gjenstander og bilder som vitnet om hendelsene 3 dager etter den første A-bomba i Hiroshima. Dette er en vegg-klokke som stoppa da A-bomba smalt over Nagasaki 9.august 1945 kl.11.02.
En klump med mynter som smelta under varmen fra A-bomba. Også her ble temperaturene 3-4000 grader på bakken i området rundt hyposenteret. 1km unna var temperaturen over 1800 grader, og 1,5km unna var det fortsatt over 600 grader varmt...
Dette er skjelettet av en hånd som ble smelta inn i glass. Vet ikke nøyaktig  hvordan det skjedde, men klumpen her med beinrestene viser jo at det har skjedd...
Enda mer grotesk... I denne hjelmen ligger det rester etter hodeskallen til en person som tydeligvis hadde på seg hjelmen da det smalt.
Dette tverrsnittet av en tre-stamme viser at det er glass-biter inni treet. Disse bitene ble blåst inn i treet av lufttrykket fra bomba, og siden har treet vokst rundt de. Det ble oppdaget da treet ble felt mange år etter at bomba falt.
Her er en modell av "Fat Man", Plutoniums-bomba som ble brukt på Nagasaki. Den detonerte 550m over byen og tok livet av totalt 165000 mennesker (direkte eller indirekte).
Minnehallen. Et rom der man kan minnes de døde. Det er 12 glass-pilarer midt i rommet, og en stor hylle i enden. Denne hylla inneholder navna på de som døde av bomba i løpet av 1945.
Minnesmerke på Hyposenteret til A-bomba i Nagasaki.
Rester etter en vegg i Urakami Katedralen er satt opp som et minnesmerke i nærheten av Hyposenteret. Urakami katedralen ble bygget av de kristne i området da forbudet mot kristendom ble opphevet i 1873. Den sto ferdig i 1895, men ble totalt lagt i grus av bomba i 1945 da den sto kun 500 meter fra hyposenteret. Kirka var full av mennesker da den ble knust, og alle døde.
Her er dagens utgave av Urakami Katedralen, bygget i 1959.
Freds-statuen i Freds-parken i Nagasaki. Denne statuen er full av symbolikk. Bl.a. peker høyrearmen opp mot der bomba kom fra. Venstrearmen peker mot fred, og øynene er lukket i bønn for ofrene etter bomba. Statuen er 10 meter høy, så den syns på god avstand i den store parken.
Freds-fontena i Freds-parken.
Gudinnen Kannon ser utover byen ved Fukusaiji Templet i Nagasaki. Den står på en gigantisk skilpadde i åsen litt over der vi bodde, men vi så den ikke fra hotellet eller stasjonen pga mange høye bygninger som står i veien. Kannon er ca.18 meter høy.
Gudinnen Kannon på den store skilpadda ved Fukusaiji templet.
Fukuoka ligger bare 2t med tog fra Nagasaki. Fin dagstur når man kjører "gratis" tog.
Stor Pagoda ved Tochoji Templet i Fukuoka.
10,8 meter høy Buddha i tre i Tochoji Templet. Den ble ferdig i 1992 etter 4års "spikking". Plata bak er også i tre og er 16,1 meter høy og full av små buddhaer.
Under buddhaen var det en gang der det hang flere lignende bilder. Vi tolket de som en slags skjærsild, for da vi skulle ut derfra måtte vi gjennom en absolutt kull-svart gang før vi "fant lyset" på andre siden.
Utsikt fra toppen av ruinene etter Fukuoka Castle i Ohori Park. Kan se Fukuoka Tower og Fukuoka Yafuoku! Dome (Baseball-bane) litt til høyre for midten i bildet.
En stor dam i Ohori park i Fukuoka. Her "syklet" folk rundt i pedal-båter og svane-båter på vannet eller jogget og gikk rundt dammen. En stor og fin park som ble godt brukt av folket i byen.
Trefigurer av diverse guder. Disse står rett ved Fukuoka Tower.
Stranda i Seaside Momochi Park, Fukuoka.
234 meter høye Fukuoka Tower.
Til slutt et bilde fra vår vei tilbake til stasjonen. Dette er Canal City. Det går flere kanaler gjennom Fukuoka, og det er mange broer å krysse.
Det var to nye byer, og vår tog-turne begynner å nærme seg slutten. Bare Kagoshima gjenstår før vi vender toget og suser tilbake til Tokyo.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg igjen en kommentar eller still spørsmål her hvis du har noe på hjertet, så skal vi svare etter beste evne :)