fredag 24. april 2015

Hiroshima

Hiroshima er en kjent by for de fleste pga dens tragiske historie med atombomba i 1945. I dag ser selve byen ut som hvilken som helst annen by, bortsett fra den store parken med alle minnesmonumentene i. Mye har skjedd her på 70 år... Det var mange forskjellige følelser som gikk gjennom oss mens vi var der. Alt fra forundring til tristhet og videre til beundring.
Dagen starta som vanlig med tog fra Osaka. Vi "mellomlanda" på Shin-Osaka stasjon i morgen-rushet og der ble det en smule trangt i trappene opp fra toget. Det var visst et par kontorister som tok samme toget som oss :)
Vi starta med en liten vandring rundt i byen og fant dette lange veggmaleri på veggen som gikk rundt Hiroshima Detention Centre.
Neste stopp var Hiroshima Castle. Denne borgen ble opprinnelig bygget i 1590, men ble jevnet med jorden i 1945. Denne replikaen ble bygget i 1958.
Dette minnesmerket står ved hyposenteret til A- bomba i 1945. Den detonerte 600 meter før den nådde bakken. Trykkbølgen og strålevarmen knuste eller brant nesten alle bygninger og mennesker i en radius av 2km.
Dette er et bilde av området rundt Hiroshima Prefectural Industrial Promotion Hall (i dag kjent som A-Bomb Dome) etter bombinga. Den ble bygget i 1915, og klarte seg relativt bra da det smalt. Alle som oppholdt seg inni døde da hyposenteret var bare 160 meter unna.
Sånn ser den ut i dag. Et monument i seg selv, og et symbol på fred. Den er på UNESCOS verdensarvsliste.
Atomic Bomb Memorial Mound. Denne haugen ligger i Hiroshima Peace Memorial Park. Under den er et hvelv som inneholder urner med asken til alle de ukjente ofrene etter bomben. Til å begynne med var det asken fra ca.70000 personer, men i årenes løp har  2/3 blitt hentet av familie og kjente som har meldt seg. Resten står der fortsatt.
Barnas fredsmonument. Det er der for å minnes Sadako Sasaki og alle andre barn som ble drept direkte eller indirekte av bomba. Sadako Sasaki døde av blodkreft i 1955 (12 år gammel) pga strålinga fra bomba.
Før Sadako Sasaki døde, begynte hu å brette papir-traner. Hu ville lage 1000 stykker, men kom ikke så langt. Andre barn fullførte prosjektet hennes etter at hu døde. På forrige bilde ser man mange glass-skap rundt monumentet, fulle av disse origami-tranene i alle mulige farger. Dette bildet er fra ett av skapene.
Flame of Peace. Kanskje litt vanskelig å se, men det brenner en flamme midt på denne betong-konstruksjonen. Flammen skal brenne til alle verdens atomvåpen er utryddet. I bakgrunnen ser man Museet.
Buen er et minnesmerke for A-bombe offrene . Gjennom buen kan man se Flame of Peace og Atomic Bomb Dome.
The Hall of Remembrance. Et rundt rom med 360 graders "utsikt" fra hyposenteret, som er en fontene i midten. Fontenen symboliserer en klokke som er 08.15 (tidspunktet bomba smalt) og vannet i fontenen er for å slukke tørsten til ofrene som sårt trengte det i tiden etter bombinga. Bildene som mosaikken viser er tatt av den amerikanske hæren i oktober 1945. Mosaikken er laget av 140000 fliser - en for hver av de som døde av bomba eller ettervirkninger innen utgangen av 1945. De større flisene på nedre delen av veggen viser navn på de 226 nabolagene som ble berørt av bomba. Jo lavere navnet er på veggen, jo nærmere var bydelen hyposenteret. Utrolig gjennomtenkt og mye symbolikk i ett rom.
Inne i museet var det mange gjenstander som er samlet inn fra tiden etter bombinga. Her er et lomme-ur som stoppa da det smalt 6.august 1945 kl.08.15.
En brent hjelm og sykkel.
Klærne til en skolegutt som døde noen timer etter bombinga.
Da bomba smalt 600 meter oppe i lufta over Hiroshima, skapte den en temperatur på 3-4000 grader Celsius på bakken. Diverse gjenstander som glass og stein osv smelta. Tenk da på hvordan det føltes for menneskene som oppholdt seg der... Vi så bilder av forbrente folk og dukker som var laget etter beskrivelser fra vitner, der huden rant av kroppen dems pga varmen. Vi så også noe av slik hud og negler som hadde smeltet av folk, utstilt på museet. Sterk kost som får en til å tenke... Vi har alle hørt om bombinga av Hiroshima, men når man ser disse gjenstandene og bildene fra ødeleggelsene får man et helt annet perspektiv på det. Det blir mye mer virkelig og håndfast.
Her er den "lille" bomba som skapte så mye ødeleggelse. Helt utrolig hvordan det kan gå an...
Til slutt et bilde fra Hiroshima i dag. En enorm overgang å komme ut i disse gatene etter en runde på museet. Utrolig å tenke på at denne byen lå i ruiner for snaut 70 år siden.
Dette ble et litt dystert innlegg med mye symbolikk og historie, men vi syns det var veldig interessant å besøke denne byen med sin tragiske historie. Håper dere også likte det. Kanskje er det noen som får et litt annet syn på, og mer innblikk i det som skjedde 6.august 1945? Det fikk i alle fall vi.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg igjen en kommentar eller still spørsmål her hvis du har noe på hjertet, så skal vi svare etter beste evne :)