mandag 5. oktober 2015

Vientiane

Vientiane er hovedstaden i Laos og ligger inntil Mekong elva. På den andre siden av Mekong elva ligger Thailand. Grensa går midt i elva. Vi har holdt oss i Laos, og nøyd oss med å kikke over elva og  har vært på et par besøk hos Thailands konsulat her i byen. Vi har tilbragt noen dager her for å skaffe visum til Thailand siden vi skal være der to måneder senere i år. Dette går egentlig på 2 dager, men siden vi kom for sent på torsdag, ble det søking på fredag og henting av visum først på mandag. Ingen jobbing i helga der i gården. Det passa egentlig greit, for det har vært litt sykdom i familien de siste par dagene. Dermed har det vært fint å ta det rolig i en by der det ikke er aller mest å se eller gjøre. De fleste tilbringer en dag eller to her, veldig mange pga visum til Thailand. Ellers har byen en fin triumfbue, noen fine templer, stupaer og den noe merkelige Buddha Park som ligger litt utenfor byen. Vi har fått med oss det meste og er godt fornøyde med besøket vårt her. Byen i seg selv er relativt rolig til å være en hovedstad. Det bor ca.760000 mennesker her. De fleste kjører Tuk Tuk eller nyere modeller av Pick-Ups foruten mopeder så klart. De har også nylig fått godkjent bygging av kjøpesenter , og et par er alt oppe og går. Nye er under bygging. Dette er visst fordi folka her har reist til Thailand for å handle på kjøpesentre der. Regjeringa vil vel beholde pengene i landet og har innsett at de tradisjonelle markedene ikke har klart å tilfredsstille alle. Høres litt kjent ut med grensehandel???

That Dam (Dam Stupa). Aner ikke hva en "Stupa" er på Norsk, men dette er altså en. Det er et slags gravmonument. De finnes i mange størrelser, farger og fasonger.

Patuxai ble bygget for å hedre de som kjempet for uavhengigheten fra Frankrike. Triumfbuen ble bygget med Amerikanske midler og betong som egentlig skulle vært brukt til å bygge en ny flyplass. Derfor kalles den også "den vertikale rullebanen" av noen. Tøft gjort :) 

World Peace Gong. Denne "gongen" er laget i Jepara i Indonesia og symboliserer verdensfred. Opprinnelig var det en slik gong som ble flyttet rundt i verden, men nå er det laget flere som står permanent plassert slik som denne her i Vientiane. I bakgrunnen kan man se triumfbuen.

Wat Thatfoun. Et av de større tempelområdene i Vientiane. Det er mange av de...

Pha That Luang. Denne stupaen er ansett å være landets viktigste monument og et nasjonalsymbol i Laos. Den opprinnelige stupaen ble bygget i det 3.århundre som et hindu tempel, men har blitt bygget om mange ganger siden den gang. En gang i historien påstås det at noen buddhistiske munker kom hit med et ribbein fra Lord Buddha og la det her. Hvem vet....? 

Liggende Buddha i Wat Thatluang Tai. 

Presidentpalasset i Vientiane. Dette ligger i enden av gata der Triumfbuen ligger.

Wat Sisaket. Dette er muligens det eldste tempelet i Vientiane. Det ble bygget i Siamesisk stil istedenfor Laotisk, og ble muligens derfor spart da den Siamesiske hæren invaderte Vientiane og brukte tempelet som base istedenfor å ødelegge det. Franskmennene restaurerte det i 1920-årene.

Dette er en av veggene rundt Wat Sisaket. Alle 4 veggene ser slik ut, men tilsammen 2000 Buddhaer i keramikk og sølv sittende i og langs veggene.

"Små" Stupaer (gravmonumenter) rundt Wat Sisaket. 

Namphu fontenen i Vientiane står rett nedi gata fra hotellet vårt og ser veldig fin ut på kveldstid. På andre siden fra her vi står, sitter det et lite band og spiller for restaurantene på den siden hver kveld.

Elvepromenaden langs Mekong er et populært sted på kvelden. Folk jogger, går, danser og sitter her. Et kveldsmarked strekker seg sikkert over 1km langs denne promenaden. 

Ingunn på kveldsmarkedet langs Mekong elva.

Jeg kjøper litt mat på ene enden av kveldsmarkedet ved elva. 

Mekong elva med Thailand på andre siden.

Laos-style lukeparkering på siden av National Culture Hall i Vientiane.

Dette er en metalldetektor på COPE-senteret i Vientiane. Den brukes til å lokalisere bomber som fortsatt ligger begravet i store deler av landet etter Vietnamkrigen (og den hemmelige krigen der USA bomba Laos). Det blir utdannet flere og flere lokale folk som skal arbeide med å finne og destruere udetonerte bomber, granater og annet sprengstoff. Dette er et tidkrevende og potensielt farlig arbeid som krever både folk og penger til utstyr. Et område på 100x100m tar ca.10 dager å klarere. Det anslås å være et område på 87000km2 som er kontaminert (1/3 av landet), så det vil ta ufattelig lang tid før det er trygt over alt. Fortsatt er det mange skader og dødsfall som forårsakes av disse ustabile bombene i bakken. Fattige barn og voksne lar seg friste av metallet som bombene er laget av. De kan selge det for noen kroner pr kg, og tar ofte risikoen med å skru fra hverandre bombene de finner selv. Er de heldige så går det bra...

Er de uheldige, så kan det hende de trenger en protese som også lages her på COPE-senteret. De jobber også med rehabilitering og opplysning/informasjon til ofre og turister. De har et film-rom med mange dokumentarer som man kan se på der. Hvis man vil, kan man lett tilbringe et par dager her for å se alle filmene. Utrolig lærerikt og sterkt å se hvordan hverdagen kan være for folk her i landet, og hvordan det ble slik... 

Dette er klasebomber eller såkalte "Bombies". Sylinderen i bunn er fylt med små "bombies" som på de øvre bildene. Når sylinderen slippes fra flyet, splittes den og alle de små bombene spres og eksploderer utover et område tilsvarende 3 fotballbaner. 260 millioner slike bombies ble sluppet over Laos. Ca 30% av disse eksploderte ikke, men ble liggende igjen så de fortsatt lemlester og dreper folk i dag. Hver liten bombie kan drepe i en radius av 30m. De er på størrelse med tennisballer, og dermed ser de ufarlige ut for barn som finner de og kan begynne å kaste de rundt i lek som ender dårlig. USA brukte $13,3mill (2013 verdi) pr dag i 9 år på å bombe Laos. De har bidratt med $2-2,5mill pr år til å rydde opp igjen... Sier ikke mer...

Tuk Tuk-er langs markedet ved den lokale buss-stasjonen i Vientiane.

Vi tok bussen 1t ut av byen for å se Buddha Park. En samling av litt annerledes Buddha-statuer og Hindu-statuer.

Inni "gresskaret" på forrige bildet var det en slags utstilling fra helvete? Flere hundre figurer i mer og mindre voldelig utfoldelse, samt hodeskaller og annet som hører med på et sånt sted... Litt bisarr stemning der inne :)

Etter å ha klatra opp 3 etasjer på smale trapper fra "helvete" i bunnen, kom man ut på toppen av "gresskaret" og fikk utsikt over resten av parken. 

Her kommer jeg ut på toppen.

Utsikt over Buddha Park fra toppen av "gresskaret".

Tre-hodet elefant i Buddha Park.

En kjempe som holder en død dame i armene, i Buddha Park.

Buddha Park.


Det ble en del alvor i dette innlegget, men man blir berørt av steder som har en så brutal og urettferdig historie. Håper de andre bildene har gitt litt glede og underholdt på andre måter også, så Laos ikke bare fremstår som et trist sted. Det er det absolutt ikke! Det er et land med utrolig mye vakker natur og pent utsmykkede templer og monumenter og annet som gjør det verdt et besøk. Historien er en del av pakka for den som er interessert.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg igjen en kommentar eller still spørsmål her hvis du har noe på hjertet, så skal vi svare etter beste evne :)