lørdag 17. oktober 2015

Don Det & Don Khon - 2 av 4000 øyer

Vår siste stopp i Laos var i et område kalt Si Pan Don, eller 4000 øyer. Disse øyene ligger i Mekong-elva helt sør i Laos med Kambodsja på andre siden av elva fra den sørligste øya vi var på (Don Khon). Vi var her i 3 dager og nøt den avslappede atmosfæren der til fulle. Vi er i en slags skulder-sesong mellom høy og lavsesong, så det var ikke mange turister på øya. Vi så uansett mer vestlige mennesker her enn vi hat gjort på lenge. Vi møtte også igjen det Australsk søskenpar som var med oss over grensa fra Vietnam og noen dager i Luang Prabang. Det ble et hyggelig gjensyn og vi var mye sammen med de her på øyene.

Bussen fra Pakse tok et par timer ned til Ban Nakasang. Fra buss-stasjonen gikk vi 500 meter til elva, og ble guidet ombord i en longboat sammen med flere andre fra bussen vår. Deretter var det en liten tur på  10min før vi ankom Don Det.

Her er havna i Ban Nakasang sett fra båten vår på vei derifra.

Ban Hua Det er et slags "sentrum" helt nord på Don Det. Det er her de fleste restaurantene og små butikkene ligger, samt en del gjestehus. Ellers lå det en god del restauranter og gjestehus strødd nedover på begge sider av øya. 
 
Her bodde vi i Mr. Noi Bungalows litt sør for Ban Hua Det på øst-siden av øya. De kaller gata her for Sunrise blvd. På vestsiden heter veien Sunset blvd så klart :) Det blå tilbygget er badet vårt. Ellers var det en dobbelseng med solid myggnetting og en vifte på rommet vårt. Både vegger og gulv var glissent og gav litt lufting, men det ble relativt varmt her inne på dagen. Men hvor mye kan man forlange når man betaler 30kr pr natt :) Vi trivdes veldig godt med det vi fikk.

Hvis det er for varmt inne, er det godt å ha en hengekøye rett uttafor døra og en kald en i hånda, kjøpt rett over gata. Livet kunne vært verre...


Første dagen vår på øya ble vi liggende i hengekøya til langt utpå ettermiddagen. Da gikk vi en tur rundt Don Det. Her er et normalt syn - barn kjører barn på moped med sidevogn. Sjåføren her ser ikke eldre ut enn 7år i våre øyne...

Her på Sunset blvd fant vi skilt hjemover mot Oslo også, men det ble litt langt å gå. 

Neste dag leide vi sykler og dro på ekspedisjon over til Don Khon som er en større øy sør for Don Det. Enkelt nok å komme dit over denne brua. 

Ingunn og våre to venner, de Australske søstrene, på vei over brua til Don Khon. For å komme inn på den større øya måtte vi betale 35kr p.p. i "bom-penger", men da var inngang til fosser og strender der inkludert.

Et tilsynelatende forlatt hus midt i elva mellom Don Det og Don Khon.

Li Phi Falls, også kalt Tat Somphamit Waterfalls, på Don Khon. Her var det store krefter i sving. Ikke de høyeste fossefallene, men det var mange små i et større område, og de ga et mektig inntrykk.

Litt lenger ned ved Li Phi Falls (Tat Somphamit Waterfalls) på Don Khon.

Litt sør for Li Phi Falls lå denne lille stranda. Vannet her i den lille avstikkeren fra elva og strykene rett uttafor var relativt rolige og fine å bade i.

På stranda. Kan se strømmen og hovedelva rett bakenfor. Man kunne kjenne strømmen dra utover et par meter nedenfor denne trestammen. Vannet var behagelige 28-29 grader og det var deilig sandbunn her. Ble ikke akkurat veldig avkjølt, men det gjorde godt for det :) Vi følte oss nesten som flodhester der vi sto med vann til halsen i en times tid og gjemte kroppen for sola :)

Her sykler vi videre sørover på Don Khon. Det var veldig grønt og fint her.

Ingunn og Lisa helt sør på Don Khon. Trærne til høyre i bildet står i Kambodsja.

Vi tok en annen vei opp igjen. Ned på vest-siden, og opp igjen her på øst-siden. Veien, eller stien her var en del mindre enn den vi tok ned, men det gjorde det hele mer interessant :) Vi hadde ikke akkurat noen offroad-sykler...

En hengebro over en foss på veien til en annen og større foss et stykke nord på øst-siden av Don Khon.

Ingunn og søstrene fra Perth på vei over hengebroa.

Fossen vi kom til etter hengebroa. Fikk ikke tak i navnet på den. Ser ut som det er satt opp en del feller for å fange fisk her. 

Vi skulle ut å spise middag en kveld da Ingunn holdt på å tråkke på denne skorpionen like i nærheten av bungalowen vår. En dame fra nabolaget kom og ba oss lyse på den. Deretter banka hu løs på den med flip-flopsa sine til stakkaren var død. Hu mente den var giftig, og ville vel ikke at barna skulle komme borti den... Flaks at ikke Ingunn tråkka på den, for hu gikk også bare i sandaler...

Vi avslutter med et bilde fra en restaurant på Sunset blvd. Veien på vestsiden av øya har ikke fått navnet sitt uten grunn. Vi fikk et veldig fint lys-og fargeshow mens vi spiste middag.

Dette var slutten på vårt Laos-eventyr. Vi hadde blanda forventninger, men har stort sett blitt positivt overraska. Veiene var verst i nord og på mer avsidesliggende steder, mens hovedveien fra Vientiane og ned til grensa til Kambodsja var bra. Som nevnt tidligere, er de veldig avslappa her - på godt og vondt. Når det gjelder markeder er det fint at de er avslappa, så kan man gå rundt å se på ting uten å bli mast på. Skal man derimot kjøpe noe i en butikk eller sjekke inn på et gjestehus, kan det ta tid å finne noen som vil hjelpe deg eller gjøre jobben sin. Ofte må man rope inn til de, da de ofte ligger å sover på bak-rom e.l. Engelsken deres er opp og ned, som forventa. Vi ble overraska over at ting er såpass mye dyrere her enn i Vietnam, da Laos etter alle målestokker er et mye fattigere land. Prisene ligger så klart stort sett langt under norsk nivå, men noe er også dyrere her enn hjemme. Vi har betalt fra 30-140kr pr natt på gjestehus og hoteller her i landet. Aktiviteter er dyre, men fortsatt litt billigere enn USA, Australia og NZ. Transporten er variert prisa, men vi har betalt rundt 100kr for en tur på 5-8t. Alt i alt har ting fungert veldig bra for oss og vi har hatt en veldig fint opphold i Laos.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg igjen en kommentar eller still spørsmål her hvis du har noe på hjertet, så skal vi svare etter beste evne :)