fredag 9. oktober 2015

Kong Lor Cave

Kong Lor grotta ligger litt avsides i forhold til hovedveien gjennom Laos, men er vel verdt turen syns vi. Bussen fra Vientiane tok ca.7,5t med noen stopper for å plukke opp byggemateriell, planter, folk og annet som sendes med bussene her. De bruker bussen som budbil virker det som. Byggematerialene ble lempa av i en liten landsby da vi nærma oss Kong Lor, og det andre ble levert til folk som venta på bussen langs veien. Systemet funker tydeligvis bra :) Bussen stoppa ved Kong Lor Eco Lodge. De hadde en bra pris på ok rom, så vi ble boende der de to nettene vi var i området.


Utsikten fra vinduet på rommet vårt på Konglor Eco Lodge. Tror det bare var vi og buss-sjåføren som bodde her den første natta. Andre natta var det en dame som bodde her også. Stille og rolig bortsett fra sirisser på kvelden og natta, og hanegal på morran :)

Tvers over veien for der vi bodde. Kong Lor landsbyen lå nede i et slags krater av disse kalksteinsfjellene. Turen til og fra var utrolig fin etter at vi svingte av hovedveien fra nord til sør i Laos, dvs de siste 3 timene på vei hit, og de første 3 timene tilbake igjen.

Her er vi på vei til Kong Lor grotta. Inngangen synes rett fram her. Vi gikk ca. 1 km fra der vi bodde før vi kom til en liten skog som tilhørte grotte-området. Måtte først betale 2kr hver for å komme inn på området (vet ikke helt hva det skulle være godt for, men må være sysselsetting av folk i landsbyen?). Nærmere elva kom vi til et nytt billettkontor der mannen i luka hadde satt en mobiltelefon inntil en mikrofon og spilte musikk for de som jobba i området. Han flytta den vekk for å snakke med oss heldigvis, for musikken var ganske høy og gnålete :) Etter dette dukka mannen på bildet opp og rodde oss over til grotta. Dette tok bare 2-3 minutter. 

I inngangen til grotta lå det 10-15 longboats, mer under vann enn over. "Skippern" vår øste vannet ut av en så den kom opp til overflata og kunne brukes av oss. Så bar det inn i mørket...

Etter noen få minutter, ble vi satt i land på en liten sandstrand og gikk et stykke i landskap som dette. 

Dette stedet var det eneste som hadde lys i den 7,5km lange grotta.

Resten av grotta var svart, så vi hadde hodelykter for å se det som var rundt oss i den enorme grotta. Elva som renner gjennom hele grotta er ofte 20m bred, men var mye smalere mange steder. Takhøyden varierte fra en drøy meter til 50meter! Nærmere andre siden av grotta, kunne vi høre og lukte flaggermus, men vi så ingen. Vi så derimot noe som ligna på flygefisk og en slags krabbe-edderkopp på stranda der vi gikk i land for å se stalagmittene.

Her er vi på vei ut på andre siden av grotta etter 7,5km. 

Landskapet på andre siden av grotta. Mer kalksteinsfjell og grønn jungel.

Vi gikk i land i en liten landsby. Her sitter en gammel dame og vever uttafor huset sitt.

Utsikt fra landsbyen før vi kjørte båt tilbake gjennom grotta igjen. Turen hit tok ca.1t, mens tilbake tok det bare 30-40min pga strømretning og at vi ikke gikk ut av båten.

Hovedveien gjennom Kong Lor landsbyen. Ikke den beste veien å kjøre store busser på. Vi kjørte en slags dobbeldekker fra Vientiane, og trodde vi skulle tippe mange ganger da vi havna i de dypeste hullene i veien. Men vi kom fram og vi kom oss vekk igjen også uten uhell :)

Vi gikk en tur inn i landsbyen Kong Lor, der folk bodde. Langs hovedveien var det stort sett bare små gjestehus, små kiosker og noen små serveringssteder. Vi spiste bare der vi bodde fordi det var det enkleste, men det var ikke mange andre steder å gå til heller. 

Det er ikke noe å gjøre her i Kong Lor utenom grotta, og bussen går bare hver morgen kl.7. Dermed ble resten av dagen etter grotte-turen meget rolig. Det var helt greit ettersom vi hadde en lang busstur foran oss dagen etter. Grotta er spesiell pga størrelsen og at man må kjøre båt gjennom den. Ellers er det mange andre grotter som har mer fantastisk utsmykning enn Kong Lor inni. Kan anbefales for de som har god tid og liker å se forskjellige grotter. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg igjen en kommentar eller still spørsmål her hvis du har noe på hjertet, så skal vi svare etter beste evne :)