torsdag 1. oktober 2015

Vang Vieng

Transportmidlet mellom byene ser ut til å bli mindre og mindre. Som sist, ble det en mini-van, men denne var enda mindre. Heldigvis var det færre folk som skulle reise, så plassen ble bedre. Vi var forberedte på 8t, men vi kom fram etter "bare" 6t. Veiene er de samme med hull i asfalten og fantastisk utsikt. Bare å dytte musikken eller en lydbok i øra og nyte turen :)

Her står bilen vår parkert langs veien i Phu Khun, en by som bare er et stort veikryss mellom Phonsavan, Luang Prabang og Vang Vieng. Sjåføren sa 10min stopp, men det var tydeligvis den vanlige 30min lunsj-stoppen. Kona til sjåføren var med og shoppa som en gal på markedet i byen. Noe av det hu handla ble senere levert til folk vi stoppa ved langs veien videre. Sikkert et fast opplegg der familie og kjente kunne bestille varer og få de levert når de uansett skulle forbi.

Utsikt fra stoppen vår i Phu Kun.

Et stykke av veien der det var jordvei istedenfor asfalt. Sjåføren vår kjørte veldig pent og forsiktig på hele turen. Det var sikkert han private bil, så han ville vel behandle den pent. I tillegg satt kona ved siden av og passa på :) Vår forrige sjåfør kjørte som et uvær i forhold. Vi har lest at dette har med antall energidrikker de inntar å gjøre :) Dette kan faktisk stemme. Vi så han forrige sjåføren drikke opptil flere energidrikker, mens denne ikke drakk noen... Tilfeldig??

Mer fin utsikt langs veien.

Vi ankom Vang Vieng rundt kl.15 og fant oss et sted å bo på første forsøk. Tok en dusj og avkjølte oss litt i airconditionert rom før vi tok en tur ut. Fikk med oss en fin solnedgang bak disse kalksteinsfjellene på andre siden av Song-elva. 

Vang Vieng er nok en rolig og avslappa by der ingen maser. Vi gikk rundt og kikka og orienterte oss i den lille byen den første ettermiddagen vår der.

Neste dag leide vi sykler for å se en grotte og en blå lagune. Disse lå på andre siden av Song elva, og vi kryssa på denne brua. Her måtte vi betale "bom-penger". Legg merke til dekorasjonen på hver side av brua.

Ingunn på sin søte, rosa sykkel med altfor lavt sete(minner dette dere også om Brelett-reklamen?). Det humpa og gikk i et bedagelig lavt tempo på grusveien blant rismarker, landsbyer og kalksteinsfjell - verdt turen i seg selv!

Et fantastisk landskap på vei til Tham Phu Kham grotta og Blue Lagoon.

På vei opp den bratte trappa til Tham Phu Kham grotta.

Ingunn ved inngangen til Tham Phu Kham grotta.

En liggende Buddha i Tham Phu Kham.

Ingunn inni Tham Phu Kham.

På vei ut igjen av Tham Phu Kham.

Jeg klatra litt videre opp fjellet ved inngangen til Tham Phu Kham grotta og fikk denne utsikten. Skimter "lagunen" der nede.

En øyenstikker satt seg på hodet mitt i Blue Lagoon. Det var utrolig mange av de der, i mange forskjellige farger og størrelser.

Blue Lagoon. Litt feil å kalle det en lagune, når det bare er en elv, men det høres jo finere ut og trekker sikkert flere turister på den måten... Det var deilig med et forfriskende bad etter sykkelturen hit og turen opp i grotta. 

På vei hjem igjen fra Blue Lagoon og Tham Phu Kham grotta.

Ett av templene i Vang Vieng. De har en del her, men langt fra like mange som i Luang Prabang...

Disse skiltene annonserer baguetter, smoothies og burgere. Det er mange selgere, men de selger nøyaktig det samme til samme pris. 

Denne Buddhaen sitter ved Manathat tempelet.

Det samme gjør denne karen. Må være en slags døds-figur eller lignende. Ikke akkurat noen happy Buddha...

Endelig er dagen kommet... Vi har lest en del omtaler - de fleste positive - om varmluftsballong i Vang Vieng. Vi spurte en del agenter i byen for å undersøke priser. Halvparten sa det ikke var sesong for å fly, så det var umulig. Vi så en ballong den første dagen vår her, så vi visste det var mulig. Vet ikke hvorfor noen av de ikke ville selge oss turen, men vi fikk booka den til slutt. Kosta oss 80$ p.p. En billig tur sammenligna med resten av verden. Vi skulle egentlig se soloppgangen og var klare 05.30, men hele natta hadde det bøtta ned regn og lyna og tordna uten stopp. Dermed kom det ikke som noe sjokk da det kom en kar kjørende kl.05.40 og ga meg en telefon der en engelsktalende forklarte at morgenens ballongferd var avlyst pga været. Det regna ikke for øyeblikket, men vi regna med de visste hva de snakka om og gikk inn og la oss igjen. 10 min senere bøtta det ned igjen og blinkinga og smellinga fortsatte. Greit å ikke være på tur opp i en ballong da...

Vi hadde booka om til samme ettermiddag, og her står vi endelig å ser ballongen fylles med luft. Det tok ca.5min. Alle nabolagets unger og en del voksne sto og fulgte med sammen med oss 9 som skulle opp i kurven snart.

Endelig i lufta, glidende stille og rolig i den svake vinden. Varmen fra sola ble forsterka av varmen fra gassen til ballongen rett over hodene på oss, så det var ingen fare for at det skulle bli kaldt... Vi var 450 meter over bakken på det høyeste, og utsikten var fantastisk i dette landskapet.

Flystripa (jordstripa) til venstre var der vi tok av fra. Byen ligger til høyre. Kalksteinsfjellene ligger på andre siden av Song elva.

Byen til venstre for Song elva og rismarker og kalksteinsfjell til høyre.

Kan som sagt ikke klage på utsikten. Ser hele byen bak oss. Drøye 30000 innbyggere og noen turister tar ikke så mye plass :)



Vi landa på en fotballbane etter ca.25 min i lufta. Det kan ikke være bare lett å "styre" en ballong. Virker som man er ganske prisgitt vinden, og at man bare kan styre opp og ned og håpe man finner et trygt og åpent sted å lande når tiden kommer. Vi feide gjennom noen bambus-trær litt før vi landa, men det var bare moro. Hadde lest historier om folk som hadde landa i et tre og noen som hadde landa 300 meter oppe i en fjellside. Resten av omtalene var greie nok, så vi satsa på at vi var blant de heldige og fikk rett. En fantastisk opplevelse som i hvert fall jeg har hatt lyst til å prøve i mange år (fruen var litt skeptisk, men koste seg når vi først var i lufta).

Etter ballong-turen satt vi oss på en restaurant ved elva og nøt de siste restene av solnedgangen sammen med middagen. En meget god dag!

Det var alt fra Vang Vieng. Vi har tatt det rolig de dagene vi har vært her, men gjort det vi hadde lyst å gjøre. Området er fullt av muligheter for den som vil holde seg aktiv 24t i døgnet, men det er ikke oss... Neste stopp er hovedstaden Vientiane.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg igjen en kommentar eller still spørsmål her hvis du har noe på hjertet, så skal vi svare etter beste evne :)