fredag 5. juni 2015

Et gløtt inn i Nord-Korea - DMZ/JSA

Et "must" når man er i Seoul er en tur til DMZ (Den demilitariserte sonen mellom sør og nord). På begge sider av grensa er det et felt på 2km som er et slags ingenmannsland. Dette ble opprettet i en avtale om våpenhvile på slutten av krigen i 1953. Det har vært flere episoder i ettertid der både soldater og sivile har blitt drept, men freden fungerer stort sett greit. Turen vi var på ble drevet av den Amerikanske hæren som har base der. Vi så et godt stykke inn i Nord-Korea, men så bare en vakt på den siden.
I disse blå bygningene blir det holdt møter mellom sør og nord. Dette er midt i DMZ i området som kalles JSA (Joint Security Area). Dette er det eneste stedet i DMZ der soldater fra nord og sør står ansikt til ansikt.  Vaktene nærmest er fra sør og står og holder utkikk mot nord hele tiden. På midten av de blå husa går grensa til nord. Oppe ved den grå bygningen står en vakt fra nord og kikker ned mot oss. Sånn går dagene...
Vakt fra sør. Han står halvveis gjemt bak huset i en stilling som kalles "Rock Ready" - en slags "klar-stilling" fra en kampsport. Alle vaktene fra sør har solbriller på for å gi et truende inntrykk mot nord-siden.
Vakta på nord-siden. Han sto aleine og uten solbriller... De amerikanske vaktene i sør har kalt han (og alle vaktene der) Bob de siste 10 årene. Så Bob har stått vakt her døgnet rundt i 10 år. Litt intern DMZ-humor...
Her er vi inne i det blå huset som brukes til møtene mellom sør og nord. Rock Ready og solbriller her inne også. Bordet han står ved enden av, står midt på grensa. Tolker sitter på endene, mens representantene sitter på hver sin side. Ved slike møter er det alltid med nøytrale representanter fra lands som f.eks Sverige og Sveits (som også har militært personell stasjonert her). Dette lille området blir også ofte omtalt som "Freds-landsbyen".
Her står jeg teknisk sett i Nord-Korea og tar bilde av grensa utenfor vinduet på det blå huset. Betong i nord, grus i sør.
Kijeongdong - En propaganda-landsby i Nord-Korea. Det bor noen svært få mennesker i denne landsbyen, men stort sett er det tomme hus uten etasje-skiller, og betong-klosser med påmalte vinduer og dører for at det skal se bebodd ut på avstand. De som bor der er arbeidere fra en Samsung-fabrikk i nærheten. Har du et Samsung-produkt, er sannsynligheten veldig stor for at det er produsert her i Nord-Korea. 90% av Samsungs produkter blir laget her. Flaggstanga er resultatet etter en "hvem har størst-lonkurranse". Sør har en stang som er 100 meter høy. Da måtte nord lage en som var 160 meter høy... Sånn er ståa nå :) Fra denne landsbyen har de også drevet propaganda rettet mot turister som oss på sør-siden ved hjelp av høyttalere. Dette for å verve sympatisører og støtte for Nord-Korea. Tror ikke det har funka så bra...
The Bridge of No Return. Denne broa står over grensa mellom sør og nord, og ble brukt til å utveksle krigsfanger etter krigen. Opphavet til navnet er at en del Nord-Koreanske soldater som var fanger i sør, ikke ville tilbake. Alle disse fangene fikk tilbud om å bli i sør hvis de ville, men valgte de å gå tilbake til nord fikk de aldri komme til sør igjen. No return... Broa ble sist brukt til å utveksle fanger i 1968. Utenom fangeutveksling er den mest kjente personen som gikk på broa daværende president Bill Clinton. Ved et besøk i området tok han seg en spasertur over broa uten at sikkerhetsfolka hans visste om det. Dette skapte stor oppstandelse og etter dette får ikke turister gå ut av tur-bussene... Takk for den Mr Clinton...
Piggtrådgjerdet går fra kyst til kyst på grensa mellom nord og sør. Mange steder langs grensa er fortsatt minelagt etter krigen. Det fins rundt 2 millioner miner langs grensa her.
Koselig gjerde mellom nord og sør.
Dora Observatory. Inni bygningen fikk vi se en film om DMZ/JSA. Til venstre for bygningen er det stilt opp mange kikkerter som man kan bruke til å se langt inn i Nord-Korea. Mye grønt og fint landskap, propaganda-landsbyen, et vakttårn og Samsung-fabrikken, men ikke så mye mer enn det å se. Uansett morsomt å ha vært der.
Siste stopp på turen vår var ved "Den tredje tunnelen". Sør-Korea har finni 4 tunneler som går fra Nord-Korea og inn i Sør-Korea. Dette er et bilde av hvordan den tredje ser ut. Vi gikk ned den bratte biten til høyre i bildet og noen hundre meter innover på den flate delen. Vi kom til et punkt 170 meter fra grensa inn i nord. Det var såpass lavt mye av veien der nede at vi måtte gå krumbøyde. Hadde på oss hjelm for å beskytte mot skalling i taket. Det trengtes faktisk :) Det beste er at da tunnelene ble finni, nekta Nord-Korea for at det var de som hadde laget dem. De hadde også gnidd kull på veggene for å unnskylde tunnelen med at det var en kull-gruve. Problemet er bare at det ikke fins antydning til kull i området... Ellers var det mange andre opplagte bevis på at de hadde laget tunnelene. Ved et evt angrep mot sør kunne tunnelen her slippe gjennom 30000 bevæpna soldater pr time rett inn i Sør-Korea. En av de andre tunnelene var til og med stor nok til å frakte med seg artilleri og kjøretøyer. Tror ikke det var gruvedrift som var tanken her...
Dette er starten/avslutninga på tunnel tre. Den bratte delen. Her var det veldig god plass under taket og fint dandert som dere ser. Resten av tunnelen var uthugd stein med noe beskyttelse mot ras fra taket noen steder = vi måtte gå krumbøyde.
DMZ. Dette er utenfor museet ved Den Tredje Tunnelen.
Denne også står utenfor Den Tredje Tunnelen.
Vi syns besøket her var utrolig spennende og lærerikt. Visste ikke veldig mye om forholdet mellom nord og sør, eller Korea-krigen før vi kom hit. Nå har vi i hvertfall blitt litt klokere, selv om det fortsatt er veldig mye vi ikke vet. Uansett et severdig sted som alle bør få med seg hvis de er i landet og spesielt i Seoul som ligger så nærme. Bare en drøy time med buss hver vei. Anbefales på det sterkeste. Håper det ikke ble for mye kjedelig lesing for dere, men at dere syns dette var av interesse, og at jeg ikke har skrevet for mye feil... Har skrevet det sånn jeg husker det etter turen :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg igjen en kommentar eller still spørsmål her hvis du har noe på hjertet, så skal vi svare etter beste evne :)