fredag 1. januar 2016

Juleferie i Jomtien & Pattaya

Nå har vi hatt en lengre juleferie her i Jomtien i Thailand, og benyttet tiden til minst mulig de siste 8 ukene. Vi har slappa av veldig mye. Både inne i den fine leiligheten vår og på forskjellige steder av den lange stranda her. Ellers har det blitt en del gåing da det meste ligger et stykke unna der vi bor. Innimellom har vi planlagt en del av reisemålene for neste år. Sånt krever ofte mye lesing og tid, som ofte kan være vanskelig når vi er på farten ellers. Nå er vi forberedte på noen av reisemålene fremover, men det er alltid mer å sette seg inn i hvis man vil. Det meste får vi ta som det kommer. Ett sted om gangen...

En mellom-stopp i Bangkok. Vi tok en buss hit fra flyplassen, og venta en times tid på minibussen som skulle ta oss videre til Jomtien som var vårt endelige mål. Vi kom ikke helt fram dit heller, så vi tok beina fart og gikk en snau halvtime til stedet der vi skulle møte han vi skulle få nøkkel til leiligheten av. Han var på plass og kjørte oss det siste lille stykket til leiligheten og vårt hjem for de neste to månedene. 

Her bodde vi. Leiligheten ligger i 5.etg i en nyere 8 etg høy blokk med heis og hyggelig dør-mann ca.400m fra stranda. Bassenget ligger på enden av blokka og ser oftest ut som på bildet - tomt for folk :) Vi har et soverom, bad, balkong og kjøkken/stue. Sofa, kjøleskap og TV. Alt en trenger for et komfortabelt liv. Lenge siden vi har bodd et så luksuriøst og bekvemmelig sted. Vi har vært veldig heldige som har fått leie denne av en gammel venn og kollega av Ingunn.

Pannekakefrokost på balkongen. Stranda ligger rett bak blokkene på bildet. Bygget til venstre er et leilighetskompleks, bygget til høyre er et hotell. Vi kan ikke se vannet på dette bildet, men litt til høyre for bildet ser vi havet fra der vi sitter på balkongen.

Det meste av stranda er okkupert av parasoller og tomme stoler. Vi legger oss alltid på sarongene våre på sanda mellom de okkuperte områdene. Hver onsdag har denne parasoll-mafia'n fri, og det er den beste dagen på stranda. Da er det fritt fram over alt. Det ser stort sett ikke mye folk på stranda,så det er aldri noe stort problem å finne et sted å ligge, selv om helgene kan bli litt utfordrende da Thaiene kommer hit fra andre byer.

Strandpromenaden går som dette noen kilometer i begge retninger fra der vi bor. Langs veien ligger det små butikker, hoteller, apoteker, vaskerier og alt mulig rart egentlig.

Dette er stranda i Pattaya by som ligger ca.8km fra der vi bor. Samme opplegg her med parasoller og stoler, men stranda virker mindre enn i Jomtien. Det er oftest mer og større bølger her også etter hva vi har sett, og mye mer motor-bråk fra vann-scootere og båter enn i Jomtien. Vi har aldri bada her. 

Strandpromenaden i Pattaya. Egentlig samme som Jomtien, men her ligger det noen kjøpesentre og en del flere butikker og markeder. De blå bilene på bildet er Baht-busser. De kjører rundt og man kan stoppe de hvor som helst og hoppe på. Når man vil av, trykker man på en knapp og bilen stopper så snart den har mulighet. 2,5kr per pers er prisen vi har betalt uansett hvor langt vi har kjørt. Det hender man må ta to stykker hvis man ikke vil gå, men man kommer langt for 2,5kr. Veldig fint opplegg hvis man vet hvor de går (vi har ikke helt skjønt det enda, men har finni ut hva som funker for oss).

Denne Cadillac'n går nok ikke så mye lenger, men den ser kul ut der den står uttafor en Café i Pattaya.

Dette er ikke de første eggene jeg har tatt bilde av, men jeg syns det er fascinerende med fargerike egg. Vet ikke hvorfor de har rosa egg, men det er sikkert noe spesielt med de... 

Det ble et par dykk på meg (Ove) den første uka. Her er jeg på vei ut i båten fra havna i Pattaya.

Dette er North Rock - en av øyene vi dykka ved. Den andre øya het Koh Rinn og ligger ikke langt unna denne. Her var vannet mye renere enn inne ved land og det ga et par fine dykk.

Mye liv under vann. Jeg svømte gjennom flere slike fiske-stimer.

Her er noen av de andre tingene jeg så under vann. Alltid koselig å se skilpadder :) Nederst til høyre er to Christmastree worms. De finnes i mange ulike farger og ser litt ut som små juletrær (hele året). De trekker seg ned i korallen de lever på så fort man forstyrrer vannet i nærheten av de. Venter man litt, "vokser" de ut igjen. 

De har en del religiøse ritualer og skikker her i Thailand, og man kan nesten ikke gå noe sted uten å se brusflasker med sugerør stå ved en lyktestolpe eller ved små "altere" rundt omkring. Her er et litt større "alter" med nok brus til en større bursdagsfest. Ofte ligger det mat og frukt sammen med brusen også. Håper noen får glede av dette og spiser og drikker det opp...

Sjømannskirken i Pattaya er den første vi har vært innom. De gangene vi har stoppa innom her har klientellet stort sett vært eldre nordmenn som har bosatt seg her i Thailand. Vi snakka med noe av de som jobber i kirka, og de er veldig hyggelige. De serverer vaffel og kaffe hver dag, noe vi sa hjertelig takk til. Det smakte utrolig godt med norsk vaffel og norsk jordbærsyltetøy! En norsk vaffel er kanskje ikke så viktig for de som er på 14 dagers ferie fra Norge, men for oss var det en kjærkommen smak. De har også et bra bibliotek her som man kan benytte seg av hvis man trenger lesestoff i ferien. Man får også kjøpt noen importvarer fra gamlelandet som Toro-supper, Freia/Nidar-sjokoladeplater o.l. Avisa på bildet er også gratis, og har interessante artikler for nordmenn i Thailand i tillegg til annonser for restauranter og barer med norsk mat i Pattaya.

Vi overraska denne slangen midt i middagen da vi var på vei opp til Wat Phra Yai.

Wat Phra Yai. Dette tempelet ligger på en topp mellom Jomtien og Pattaya. I tillegg til alle Buddha-statuene får man fin utsikt nedover stranda i Jomtien.

Dette er favoritt-stranda vår, Dongtan Beach, som ligger 45min gange hjemmefra i retning Pattaya. Her der det større plass mellom parasollene og ingen bilvei som går rett forbi. Vannet virker også litt renere her, men det kan være innbilning. 

Disse dekorasjonene (krathong) ble solgt langs hele strandpromenaden under Lanternefestivalen 25.november. Man kjøper en slik Krathong, tenner lyset, setter den på vannet og ønsker seg noe. Selve basen i dekorasjonen er lagd av et stykke fra stammen til et banan-tre. Pynten er laget av blomster og bretta banan-blader, røkelses-pinner og lys. De kosta stort sett 10-15kr.

Lanternefestivalen er alltid på fullmånekvelden den 12. måneden i Thai-kalenderen. I tillegg til de flytende dekorasjonene, sendes det opp 100-vis, kanskje 1000-vis av slike flygende lanterner. Disse er ofte laget av tynt ris-papir med et enkelt "skjelett" for å gi de form, og drevet av et lys eller en olje-kopp som skaper varm luft inni lanterna og dermed får den til å fly. Noen byer har flere slike lanterner enn andre. Vi så mange, men det var ikke så mange at det var lett å ta et skikkelig bra bilde fullt av slike lanterner i...  

Kveldsmarkedet i Jomtien. Et ganske greit marked som selger det vanlige: klær, mat, drikke, vesker, sko osv... De lager noen meget gode mango/lime-smoothies som vi går hit for å drikke en gang i blant :)

Markedet i Jomtien.

Dette er fra Sunday Market som ligger mellom Jomtien og Pattaya. Det er vel det største markedet i området, og opererer i full størrelse bare fredag-søndag.

De er ekstreme på råninga i Jomtien. De parkerer bilene sine langs strandpromenaden og konkurrerer om å spille høyest og lyse/blinke mest. Alle spiller forskjellig musikk, så det blir bare kaotisk støy i våre øyne, men det ser ut til at de trives med det :)  

Julestemning på Central Festival - et stort kjøpesenter i Pattaya. 

Gå-gata i Pattaya. Det er her det skjer om kvelden. Go-go-barer på rekke og rad. Her får man nok tak i det meste for de fleste vil vi tro... Vi må innrømme at vi ikke har giddi å venta til seint nok på kvelden for å få med oss "underholdninga", men sett oppbygginga bare. Eldre ektepar som oss, låser døra hjemme før den harde kjernen kommer i gang for fullt :)  

Utsikt nordover på Jomtien Beach fra Tapas-restauranten i 38.etg på Dvaree Hotel. Vi feira at vi har vært gift i 1000 dager med en Tapas/øl/vin-buffet her oppe. En meget hyggelig kveld :) Vi var nesten alene i restauranten, så ingen kø for maten. Dvaree er hotellet som ligger til høyre i bildet som er tatt fra balkongen vår i starten av dette innlegget.

Ingunn på nyter tapas og vin 38 etg over Jomtien Beach. Vel fortjent 1000 dager etter at hu sa ja til meg på en øde øy i Maldivene :) 

Litt av utvalget av mat og dessert i Tapas-buffeten.

Formiddagen på julaften tilbragte vi på stranda. Dette ble vår hvite jul i år :) På kvelden gikk vi ut og spiste litt god mat. Enkelt og greit.

 Sent på kvelden for oss var vi med på gave-åpning hjemme i Norge via Skype. Da ble det litt julestemning her også :)

Kokken i sving på kjøkkenet. Vi lagde de fleste av våre måltider hjemme i leiligheten. Når man ikke har hatt tilgang på et eget skikkelig kjøkken på 14 måneder, føles det luksus og kunne drive som man vil med matlaging. Vi tok sekken på ryggen 1-2 ganger i uka og gikk til mat-butikkene som lå 3-6km unna oss. Kjørte Baht-buss hjem igjen da vi var litt tyngre lasta...

 Vi sa selvfølgelig ikke nei da han som eier leiligheten vår inviterte oss med på fest med helstekt gris og tilbehør. Han hadde kjøpt inn mat og drikke til de lokale han pleier å spille fotball med her nede og vi fikk bli med på lasset.

 Her sitter vi og nyter mat og drikke i selskap med Paul og familien hans. Etter et par timers snakking (skriking) med dem, var halsen rimelig sår pga den høye musikken som er obligatorisk når Thaiene har fest. Tror ikke det er noe volum-justering på anleggene deres. Kun full pupp. Stakkars naboer...

Festen fløt ut i gata. Det var her dansinga foregikk. Plakaten under det norske flagget er full av bilder fra Norge da noen av fotball-spillerne var på besøk der i sommer.

Fruen har fått lokal pynt rundt halsen på festen på Umbrella.

Dvaree Hotel sett fra balkongen vår. Vi har fine solnedganger fra sofaen og balkongen stort sett hver dag.

Solnedganger fra forskjellige steder i Jomtien.

 Vi var heldige og hadde orkesterplass med panoramautsikt fra balkongen vår. Her satt vi i 27 varmegrader og nøt forestillingen med sprudlende dråper i glasset. En meget behagelig nyttårsaften :)



Med dette var det slutt på 2015. Vårt første hele år på tur. Føler vi har sett og opplevd utrolig mye dette året, samtidig som vi har tatt det relativt rolig og ikke stressa for mye. Vi har vært innom 9 land i 2015 og vet ikke hva det nye året byr på. Vi har som nevnt mange planer for 2016. Noe er bestilt, mens andre planer kommer til å forandre seg mange ganger underveis. Det som er sikkert er at vi flyr til Myanmar fra Bangkok. Etter 3 uker der har vi 1 mnd i Thailand igjen da vi skal utforske områdene i nord før vi reiser sørover igjen og forhåpentlig møter gamle kjente i Phuket. Deretter har vi 10 dager på Langkawi i slutten av februar før vi flyr til Hong Kong. Etter det blir planene litt mer usikre, men planen er å skaffe visum til Kina i HK, reise rundt der og kanskje en tur til Mongolia. Etter Kina håper vi å få besøk av ei venninne av Ingunn på Bali, og sommermånedene har vi tenkt å bruke på en bil-tur tvers over Canada. Egentlig skulle vi kun reise rundt i Asia, men her i Thailand har vi finni ut at vi trenger et miljøskifte snart. Siden Canada har stått høyt på lista en stund, fant vi ut at det må være det perfekte stedet for å "re-sette" batteriene etter et relativt langt Asia-opphold. Vi har innsett at vi trenger litt vestlig "normalitet" innimellom. Vi har definitivt ikke blitt asiatere enda...

Med dette vil vi takke alle dere som har fulgt oss gjennom året som har gått, og ønske alle et godt nytt år i 2016. Håper alle har hatt en god jul og at dere vil følge oss videre. Vi er mer spente enn noen gang på hva vi skal se og oppleve i år pga alle forandringene i planer vi har opplevd i 2015. Alt kan tydeligvis skje :)



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg igjen en kommentar eller still spørsmål her hvis du har noe på hjertet, så skal vi svare etter beste evne :)