onsdag 16. september 2015

Halong Bay

Vi har kommet oss ganske langt nord i Vietnam og tilbragte en dag i hovedstaden Hanoi, før vi satte kursen ned til Halong Bay. Vi meldte oss på en gruppetur, eller rettere sagt et gruppe-cruise på 3 dager og to netter med start og slutt på hotellet vårt i Hanoi. Enkelt og behagelig. Vi var drøyt 20 personer det første døgnet, og 17 personer det andre døgnet. Forskjellen var at alle utenom 4 av oss hadde meldt seg på en tur med 2 dager og 1 natt, så dag to ble de fleste bytta ut. Alt gikk knirkefritt og vi hadde en kjempefin tur selv om været ikke var topp hele veien. Landskapet i Halong Bay er helt fantastisk uansett vær. Det blir bare annerledes :)

Dette er båten vår. Vi ble henta med buss på hotellet vårt i gamlebyen i Hanoi og kjørte 3,5t til Halong der alle båtene går fra. Overnattingsbåtene er for store til å gå helt inn, så vi ble frakta ut i en mindre båt og mottatt av vinkende mannskap i døra man ser på siden av båten på bildet. Lugaren vår var den fremste i 1.etg. Sikkert andre uttrykk for etasjer i en båt, men dere skjønner hvor jeg vil :) Over oss der det ikke er noen gardiner, ligger spise-salen.

Her sov vi de to nettene vi var på cruise. Fin lugar med eget stort bad. Dusjen vår her var bedre enn de fleste vi har hatt på hotellene vi har bodd på i Vietnam :)

På topp-dekket kunne vi sitte å nyte utsikten mens vi fløt forbi det rare og fine landskapet utover i Halong Bay.

Inngangen til Sung Sot Cave, en stor grotte vi besøkte. 

Her står vi på den plattformen uttafor grotta som man kunne se på forrige bilde.

Inni Sung Sot Cave. Dette var den største grotta i Halong Bay. Den var fin, men virker relativt "slitt" etter alle turistene. Fortsatt verdt turen.

Her har vi gått opp 420 trappetrinn på Titopp Island og blitt belønna med denne utsikten. Alle båtene lå i dette området over natta, og flere kom etter hvert som det ble litt senere.

Utsikt andre veien fra samme topp.

Lokale fiskere. De bodde i båter og små hytter på vannet. Guiden vår kjøpte reker av denne båten som vi fikk servert til lunsj. Dette var dag to, og vi var på en mindre båt. Bare de fire av oss som skulle ha en natt til + tre andre som vi plukka opp fra andre båter og som hadde samme opplegg som oss. Deilig og rolig dag med en liten gjeng :)

En av fordelene med å ta en ekstra dag, er at man drar litt bort fra området der alle de andre båtene ligger, og får se en litt roligere og finere del av Halong Bay. Det er fortsatt andre båter her, men betydelig færre. På bildet ser vi flere fiskebåter.

Her er basen til noen av de lokale fiskerne.

Det var et hardt liv for oss å være på cruise, men vi klarte oss gjennom det :) Her er vi på den mindre båten på vei til stedet vi skal padle kayak. Vi har enda ikke plukka opp de siste tre som skulle være med, så vi har båten for oss selv :) Det andre paret på bildet er fra England. Vi møtte de på nattbussen fra Hue, og igjen i Hanoi. Vi fikk "lurt" de med på samme tur som oss, og var veldig fornøyd med det :) Veldig hyggelige folk som vi håper å møte igjen en gang senere - mest sannsynlig hos de hjemme i York.

Hovedmålet for dagen var kayak-padling. Vi padla gjennom et par grotte-tunneler og kom inn i stille laguner som denne, med fjelltopper rundt oss på alle kanter. Eneste vei inn og ut var gjennom grotte-tunnelen. Vi så en apekatt i en av disse lagunene.

Her er vi ved en av grotte-tunnelene sammen med Ryan og Becky fra England. 

Mer kayak, samme sted.

Etter kayak-padlinga var det tid til litt bading fra båten. Jeg er i vannet sammen med Ryan og Becky fra York, og Nick fra London. En veldig bra gjeng å være på tur med.

Landskap i Halong Bay. De gamle sagnene forklarer landskapet med at det er en drage som dykker opp og ned i vannet som gir de fine toppene som stikker opp over alt. En annen forklaring er vulkansk aktivitet / jordskjelv for millioner av år siden... Velg selv den forklaringa du liker best :)


Vi besøkte en østers-farm i Halong Bay. Her viser guiden vår forskjellige typer østers og forklarer prosessen fra start til slutt. Faktisk veldig interessant. 

Østersene blir kutta åpne i ung alder. Kirurgen på bildet lager et lite snitt i livmoren og legger inn en bit steril membran (som gjør at såret heles etter inngrepet) og en rund bit laget av et østers-skjell. Dette er på en måte et egg / kjerne som østersen bygger på gjennom flere år så det til slutt blir en perle. Østersene blir rengjort ved jevne mellomrom for å optimere leveforholdene. Kun noen få prosent av perlene blir bra nok til smykke-bruk. På det nederste bildet ser vi en ferdig perle.

Her er de nylig "gravide" østersene. De blir veldig medtatt og slitne etter inplantingsoperasjonen og hviler her i stille og beskytta vann i flere måneder før de er sterke nok til å bli flytta ut til mer "normale" forhold der de vokser videre i flere år. Forskjellig vekstperiode for forskjellige typer østers. De minste får vokse i 3-4 år, mens de større vokser i 6-8 år.

Siste dagen ble det tid til en liten kayak-tur nærmere der den store båten sto. Vi padla rundt flere øyer og gikk i land i denne grotta. Her har fiskere som bor i båter i området søkt ly ved uvær. Det er også et kammer i grotta der de gravla folk før i tiden. (Disse er fjerna nå).


Etter dette cruisa vi sakte inn til land igjen, spiste lunsj og ble kjørt tilbake til Hanoi. Vi var heldige med været den dagen det gjaldt mest - den hele kayak-dagen. Siste dagen var det litt av og på med regn, men det gjorde ikke så mye siden vi bare skulle padle litt og seile hjem igjen. Uansett en veldig fin tur som anbefales alle som er i området. Vi har nå hatt en dag i Hanoi og reiser med natt-tog til vår siste destinasjon i Vietnam - Sapa!




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg igjen en kommentar eller still spørsmål her hvis du har noe på hjertet, så skal vi svare etter beste evne :)