onsdag 4. februar 2015

Taupo og Rotorua

Nå har vi tilbragt noen dager i vulkan-land. Det er generelt mye vulkansk aktivitet på New Zealand, men dette området har litt ekstra. Noe som både synes og luktes. Spesielt i Rotorua kunne vi kjenne lukta av svovel. En liten kjøretur at av byen er det mange damp-utganger som koker kontinuerlig. Det fins også en del steder der det renner varmt vann rett ut i elver. Dette fant vi i gangavstand fra der vi bodde i Taupo. Bada i elva i 36-40 graders vann.
Ove fikk en venn på stranda i Taupo. Den svarte svanen var veldig nærgående og nappa nesten brødskiva ut av hendene på oss mens vi spiste. Fin å se på, men litt slitsomt å måtte skyve den unna for å beholde maten vår..
Huka-fossen i Taupo. Fossen lå 3-4km fra der vi bodde i byen, så vi gikk dit. Fin tur langs elva.
På veien tilbake fra Huka-fossen, bada vi i elva der det renner varmt vann uti fra varme kilder. I dette "bassenget" er det ca.40 grader. I elva var det alt mellom 20-40 grader ettersom hvor man sto i forhold til utløpet av den varme kilden. Kjente det kalde elvevannet på føttene, mens der var godt og 36 grader varmt på overkroppen :)
Et vulkansk område kalt Orakei Korako, eller også kalt Hidden Valley. Vi måtte ta båt ut dit, og gikk deretter rundt på området der vi så damp, kokende vann som bobla i små dammer, kokende gjørme som også bobla og generelt mye rart...
Orakei Korako. Her koker det over i en slags liten Geysir.
Orakei Korako. Dette så mer ut som et snø-og islandskap, men var langt fra det. Her og der kokte det i små dammer og damp sto ut av små eller større ventiler i det harde skallet.
Ingunn ved et Whare (betyr hus på Maori-språket) i Buried Village (Begravet landsby). Denne landsbyen ble begravet etter et vulkanutbrudd i 1886. Nå har de gravd fram mye av den og vi kunne gå rundt å se. Dette huset er rekonstruert der det en gang sto. Et typisk hus der det bodde Maori-folk. Treverket de brukte var brann-sikkert i seg selv, men ble fortsatt begravet i asken fra vulkanutbruddet.
Velkomst-seremoni i Tamaki Maori Village utenfor Rotorua. Vi besøkte denne landsbyen der vi fikk se og lære om Maori-kulturen og smake på nydelig Maori-mat.
Vi gikk rundt i Maori-landsbyen og snakka med og fikk se diverse tradisjonelle leker og oppgaver de hadde. Her er vi sammen med et par karer som lærte oss om tatoverings-metodene og skikkene deres. Ganske annerledes enn det vi er vant med... Grunnen til at de ofte stikker ut tunga, er for å skremme motstandere i krig, men kan også være for å vise at man ikke har noe å skjule når man møter venner.
Her står høvdingen ved maten som har blitt bakt i bakken. De kaller dette for Hanghi-mat. Dette er en tradisjonell Maori-måte å tilberede maten på. Nedi et hull under teppene til venstre i bildet, ligger kyllinger, lammekjøtt og diverse grønnsaker som vi senere spiste.
Dette var et utvalg av maten vi spiste. Fisken og muslingen var ikke tilberedt i jord-hullet, men kjøttet og grønnsakene kom derfra. Fantastisk godt!
Ove på en hengebro i tre-toppene utenfor Rotorua. Vi var på en 3-timers tur med hengebroer og zip-lines. Ingunn var ganske nærvøs før vi starta, men var veldig klar for en ny runde da vi var ferdige :)
Her er Ingunn på en Zip-line.
Ove på en liten hengebro, poserende for et bilde. Ikke enkelt å prestere under press for en som ikke er modell av yrke... Karate kid funker alltid ;)
Whakarewarewa forest, eller Redwood-skogen som det også kalles. Ligger i utkanten av Rotorua. Vet bare om et annet sted der de har Redwood, og det er i California. Uansett stilige og store trær.
Ingunn ved et relativt stort Redwood-tre. Barken er myk og kan bli opptil 30cm tykk.
Her rafter vi ned verdens høyeste raftbare foss - Tutea (ca.7m). Litt spenning før vi raste ned, men bare moro! Selve båten vår er 4,5meter lang... Dette var på Okere-elva nord for Rotorua.
Samme båt med samme folk oppi (oss) i samme fossen - sekundet etter forrige bildet... Vi er under der et eller annet sted :)
Vi overlevde (ingen egentlig fare) og ville gjerne gjort det igjen :) Anbefales for alle som ikke har prøvd!
Det var alt for denne gang. Nå skal vi opp til kysten og se litt av Bay of Plenty. Har bestilt tur til White Island (en aktiv vulkan-øy som kontinuerlig ryker og damper) om noen dager. Bilder av det og mer kommer neste gang.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg igjen en kommentar eller still spørsmål her hvis du har noe på hjertet, så skal vi svare etter beste evne :)